THE World University Rankings

Bez popisku

Poslední vydání mezinárodního žebříčku univerzit THE World University Rankings představuje téměř dva tisíce vzdělávacích institucí celého světa. Společnost Times Higher Education pro letošní hodnocení rozšířila spektrum sledovaných indikátorů. Přibylo hodnocení zahraniční mobility studentů. V oblasti spolupráce s průmyslem sleduje žebříček patenty citující publikační výstupy instituce. Přibyly též nové bibliometrické ukazatele. Celkem tak žebříček sleduje 18 indikátorů sdružených do pěti tematických pilířů.

Masarykova univerzita se v tomto hodnocení umístila na příčce 601.-800. Nejlépe se jí daří v kategoriích vědecké prostředí (442. pozice) a internacionalizace (459. pozice). Meziročně si nejvíce polepšila v oblasti spolupráce s průmyslem (posun o 323 příček, 943. pozice), mírně též v hodnocení kvality výzkumu (posun o 112 příček, 1018. pozice). V pilíři, který hodnotí oblast vzdělávání zaujala 942. příčku.

První příčku v žebříčku THE WUR po osmé v řadě obhájila University of Oxford, na druhém a třetím stupni vítězů jsou Standford University a MIT. Z České republiky se umístilo 18 vysokých škol, na prvním místě Univerzita Karlova (celkově 401.–500. příčka). Masarykova Univerzita je v národním srovnání druhá, následují na celkové příčce 801–1000 shodně Univerzita Palackého v Olomouci a Česká zemědělská univerzita v Praze.

Metodologie:

Žebříček THE World University Rankings se soustředí především na úroveň vědy a výzkumu na univerzitě. Celkem 18 indikátorů žebříčku je sdruženo do 5 kategorií. Největší váhu (dohromady 33 %) mají pro celkové hodnocení výsledky dvou průzkumů reputace, který si organizuje přímo společnost Times Higher Education. Respondenti vybírají nejlepší instituce v oblasti výzkumu a v oblasti vzdělávání. Čtyři bibliometrické ukazatele pak společně tvoří druhou třetinu hodnocení (dohromady 30 %). Data pro bibliometrické ukazatele byla až do roku 2014 čerpána z databáze Web of Science, od roku 2015 je zdrojem databáze Scopus.

Pro větší část indikátorů poskytují vstupní informace přímo hodnocené instituce. Jedná se zejména o počty zaměstnanců, studentů, a absolventů v různé míře členění a také některé finanční ukazatele, jako jsou celkové příjmy instituce a příjmy z průmyslového výzkumu. Kvalitním výkaznictvím tak může instituce ovlivnit až 27 % hodnocení.

  • Indikátory žebříčku THE WUR

    29,5 % Teaching (Vzdělávání)

    15,0 % Teaching reputation
    4,5 % Student staff ratio
    2,0 % Doctorate bachelor ration
    5,5 % Doctorate staff ratio
    2,5 % Institutional income

  • 29 % Research Environment (Vědecké prostředí)

    18,0 % Research reputation
    5,5 % Research income
    5,5 % Research productivity

  • 30 % Research Quality (Kvalita výzkumu)

    15,0 % Citation impact
    5,0 % Research strength
    5,0 % Research excellence
    5,0 % Research influence

  • 4 % Industry (Průmysl)

    2,0 % Industry income
    2,0 % Patents

  • 7,5 % International Outlook (Internacionalizace)

    2,5 % International students
    2,5 % International staff
    2,5 % International co-authorship
    0,0 % Studying aproad

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info