Studium pedagogiky pro učitele druhého stupně základní školy a učitele střední školy

Program je v souladu s ustanovením § 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a § 1 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 317/2005 Sb. o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů.

Celkový rozsah programu je 300 vyučovacích hodin (150 hodin teoretické výchovy a 150 hodin praxe).

Program je určen pro absolventy magisterského odborného studia, kteří si chtějí doplnit učitelskou kvalifikaci jednoho z nabízených všeobecně vzdělávacích předmětů, a to anglický jazyk, biologie, český jazyk, dějepis, francouzský jazyk, fyzika, zeměpis, hudební výchova, chemie, matematika, německý jazyk, občanská výchova/základy společenských věd, ruský jazyk, technická a informační výchova, výtvarná výchova, výchova ke zdraví.

Absolvované odborné studium musí zvolenému předmětu obsahově odpovídat. Posouzení obsahové shodnosti absolvovaného odborného studia a vybraného všeobecně vzdělávacího předmětu je zcela v kompetenci příslušné katedry. Posouzení příslušné katedry zajišťuje Centrum celoživotního vzdělávání na základě zaslaných požadovaných dokladů. Katedra na základě zaslaného skenu bakalářského a magisterského VŠ diplomu a výpisu absolvovaných předmětů z bakalářského a magisterského studia (např. Diploma Supplement) posoudí, zda odborné studium obsahově odpovídá požadavkům pro následnou výuku daného předmětu na ZŠ či SŠ. Požadavkem u hudební výchovy je předchozí absolvování praktických disciplín, např. hra na nástroj-klavír/housle, hlasová výchova, základy sbormistrovství.  

Zájemci si mohou doplnit učitelskou kvalifikaci pouze jednoho z nabízených všeobecně vzdělávacích předmětů.

Bližší informace o programu a přijímacím řízení najdete na webových stránkách Pedagogické fakulty MU.

Termíny kurzu

Období výuky
podzim 2024
4 semestry výuky

Rozvrh na semestr podzim 2024 bude zveřejněn během srpna 2024 a najdete ho ZDE.

Ukázku rozvrhu programů celoživotního vzdělávání 1. semestru akademického roku 2023/2024 najdete ZDE.

Počet účastníků
až 70
Cena

63 600 Kč

Platba za účast v programu celoživotního vzdělávání se provádí každý semestr zvlášť. Cena za 1 semestr je 15 900 korun. Platba za účast v 1. semestru programu celoživotního vzdělávání se provádí až po přijetí do programu. 

Místo konání

Pedagogická fakulta MU, Poříčí 7/9/31, 603 00 Brno

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 31. 8. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Katalog předmětů najdete ZDE.

Uplatnění znalostí

Program je zaměřen na získání znalostí a dovedností v oblasti pedagogiky, oborové didaktiky a psychologie, které jsou nezbytnou součástí učitelské kvalifikace. Znalosti a dovednosti získané tímto vzděláváním umožní absolventům kvalifikovaný výkon učitelské profese.

Jak se přihlásit

Přijímací řízení

Přijímací řízení je výběrové na základě doložených dokladů. Maximální celkový počet přijatých účastníků oboru je stanoven na 70. Výběrové řízení proběhne v polovině měsíce září. Po tomto termínu budou uchazeči informováni o přijetí/nepřijetí a obdrží další informace.

Požadované doklady

  • bc. a mgr. VŠ diplom
  • výpis absolvovaných předmětů z bc. a mgr. studia (např. Diploma Supplement)

Nutné vložit do elektronické přihlášky ve formě elektronického dokumentu vytvořeného autorizovanou konverzí.

DOPORUČENÍ: Před podáním e-přihlášky pošle zájemce o program požadované doklady naskenované e-mailem na ccv@ped.muni.cz. Doklady pak budou přeposlány na příslušnou katedru k posouzení. Následně bude zájemce informován e-mailem o kladném/záporném vyjádření katedry. V případě kladného vyjádření si zájemce založí a podá e-přihlášku, vloží požadované doklady a uhradí poplatek za úkony spojené s přijímacím řízením.

Podmínky pro přijetí

Ukončené vysokoškolské magisterské odborné studium v oborech, které odpovídají charakteru všeobecně vzdělávacích předmětů vyučovaných na 2. st. ZŠ nebo SŠ, a to anglický jazyk, biologie, český jazyk, dějepis, francouzský jazyk, fyzika, zeměpis, hudební výchova (požadavkem je předchozí absolvování praktických disciplín, např. hra na nástroj-klavír/housle, hlasová výchova, základy sbormistrovství), chemie, matematika, německý jazyk, občanská výchova/základy společenských věd, ruský jazyk, technická a informační výchova, výtvarná výchova, výchova ke zdraví.

Průběh studia

Podmínky pro ukončení

Složení závěrečné zkoušky vč. obhajoby závěrečné práce. 

Absolventi programu obdrží tištěné osvědčení o absolvování programu celoživotního vzdělávání.

Informace o kurzu

Váháte?
Máte otázku?

Zajímá vás obsah a podmínky studia kurzu Studium pedagogiky pro učitele druhého stupně základní školy a učitele střední školy? Zeptejte se nás:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info