Informace o publikaci

New perspectives in amblyopia treatment: Is amblyopia treatable only in early childhood and is the patching really the best option?

Název česky Nové perspektivy v léčbě amblyopie: Je amblyopie léčitelná pouze v raném dětství a je okluze opravdu nejlepší volba?
Autoři

BĚLÍKOVÁ Jitka SYNEK Svatopluk

Rok publikování 2013
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Amblyopie je častá porucha vidění, která vede ke zhoršení zrakové ostrosti a poštižení binokulárních funkcí v postiženém oku. Je považována za vývojovou poruchu, která je způsobena nekvalitní zrakovou stimulací behem raného dětství v období vysoké citlivosti zrakového kortexu, v době tzv.kritické periody. Konvenční léčba amblyopie spočívá v optické korekci vady a penalizaci (okluzi) zdravého oka. Tato léčba má mnohé nevýhody. V současnosti se objevují důkazy o plasticitě dospělého zrakového kortexu. Výsledky experimentů na zvířatech i klinických studií naznačují, že plasticita mozku může být vyvolána i po uzavření kritické periody. Na základě pochopení těchto mechanismů jsou navrhovány nové možnosti intervence v léčbě tupozrakosti.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info