Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Sledování nutričního stavu seniorů za hospitalizace
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2013 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Praktický lékař |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Ostatní lékařské obory |
Klíčová slova | nutrition in old age; malnutrition; nutritional monitoring; nutritional support |
Popis | Nutriční stav je hlavní determinantou kvality života obecně. Významnější je u osob vyššího věku - seniorů. Zdravotníci by proto měli věnovat pozornost seniorům za hospitalizace, u nichž hrozí vyšší riziko rozvoje malnutrice. Metodika: V prospektivní studii (po dobu 6 měsíců) bylo hodnoceno 104 seniorů hospitalizovaných na interním oddělení. Hodnoceny byly základní údaje: výška, váha, BMI, dieta, známky dyspepsie apod. Následně byl hodnocen vztah mezi úrovní sebepéče dle ADL. kognitivní úrovně dle MMSE a skóre nutričního rizika. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí Pearsonova chí-kva-drát testu, Kruskal-Wallisova testu, Mann-Whitney U testu a Fischerova testu. Výsledky: Zjistili jsme statisticky významný vztah mezi úrovni nutričního stavu a MMSE. Taktéž komorbidity byly zhodnoceny jako statisticky významně související s rizikem malnutrice na počátku sledovaného období. Výskyt polypragmazie souvisel s nutričním skóre. Závěr: Nutriční stav ovlivňuje kvalitu života seniorů a jejich schopnosti v době hospitaliace. Za efektivní považujeme využití standardizovaných testů k hodnocení nejen nutričního stavu seniorů. |