Informace o publikaci

Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou

Logo poskytovatele
Autoři

ŠVACHOVÁ Veronika VOJTOVÁ Lucy PAVLIŇÁK David ALBERTI Milan JANČAŘ Josef HYRŠL Pavel

Rok publikování 2014
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Tato práce je zaměřena na přípravu želatinových nanovláken, která jsou modifikována solemi oxidované celulózy. Želatina je směs bílkovin, která se získává částečnou hydrolýzou přírodního proteinu - kolagenu. Je biokompatibilní, biodegradabilní a má vysokou absorpční schopnost. Oxidovaná celulóza a její soli jsou také biokompatibilní, biodegradabilní a vykazují antibakteriální a hemostatické účinky. Touto prací jsme se snažili získat materiál, který by kombinoval jmenované vlastnosti obou látek. Pomocí elektrostatického zvlákňování byla získána nanovlákna s unikátními baktericidními účinky vůči kmenu bakterií E. Coli. Chemické složení připravených vláken bylo studováno pomocí ATR-FTIR spektroskopie a EDX elementární analýzy, které potvrdily přítomnost oxidované soli v nanovlákenném materiálu. Pomocí skenovací elektronové mikroskopie byl určen průměr získaných nanovláken a jejich morfologie. Metodou chemické bioluminiscence byly prokázány baktericidní účinky, které ve většině případů vykazovaly téměř úplnou mortalitu po celou dobu testování. Námi připravený materiál může mít potenciální využití v chirurgii,v regenerativní medicíně měkkých tkání (popáleniny), případně ve tkáňovém inženýrství.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info