Informace o publikaci

Biofilmy v mäsovom priemysle a indukcia tvorby biofilmu sub-letálnymi koncentráciami troch sledovaných dezinfekčných látok

Autoři

MICHNÁ Veronika HANA Vlková MORÁVKOVÁ Monika VLADIMÍR Babák ČINČÁROVÁ Lenka

Rok publikování 2016
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem této pilotní studie bylo otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info