Informace o publikaci
Sledování mikrobiálních rizik spojených s konzumací zeleniny a bylin z farem a tržní sítě
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2017 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | K mikrobiální kontaminaci rostlinných produktů dochází v různých fázích výroby od jejich růstu na polích, až po jejich přípravu u spotřebitele. K rizikům mikrobiální kontaminace můžeme zařadit zejména kontakt s kontaminovanou vodou, osobami, půdou, hnojem, fekáliemi nebo zvířaty. Stále vysoké počty hlášených infekcí spojených s konzumací potravin vedou k zavádění rychlých detekčních systémů jako je např. real-time PCR (qPCR). Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci pomocí nově zavedených molekulárních metod celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Studie byla zaměřena na detekci a kvantifikaci Listeria monocytogenes, Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován indikátor fekálního znečištění E. coli. Současně byla sledována také míra kontaminace prostředí (stěry a voda) na farmách. Celkem bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin a 157 vzorků prostředí. U 5 vzorků zeleniny a bylin (0,8 %) byla detekována L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován Cronobacter spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). E. coli byla detekována u 276 vzorků (44,3 %) pomocí qPCR (20,5 % kultivačně). Množství L. monocytogenes ve vzorcích zeleniny a bylin se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku, od 4 x 100 do 1 x 103 pro Cronobacter spp. a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Kultivačně žádný ze vzorků nepřesáhl limit 100 KTJ/g pro L. monocytogenes a u čtyř vzorků bylo zjištěno více než 100 KTJ/g pro E. coli. V žádném ze vzorků prostředí nebyla detekována L. monocytogenes. Cronobacter spp. byl detekován ve dvou vzorcích (1,3 %), ale pouze pomocí qPCR. Pomocí qPCR bylo také zjištěno 73 vzorků (46,5 %) pozitivních na E. coli (8,3 % kultivačně). Žádný ze vzorků vody nepřesáhl limit 100 KTJ/ml pro E. coli. |