Informace o publikaci

Trough/peak ratio and effect on pulse pressure of betaxolol hydrochloride in patients with newly diagnosed hypertension.

Název česky Poměr trough/peak betaxolol hydrochloridu a jeho vliv na pulsní tlak u pacientů s čerstvě zjištěnou hypertenzí.
Autoři

RIHACEK Ivan SOUCEK Miroslav KÁRA Tomás FRÁNA Petr ORBAN Marek

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Journal of hypertension
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://www.jhypertension.com/pt/re/jhypertension/home.htm;jsessionid=AaOqQOUp1HGTHEAR0iebrDFpJ0OKREX950tI0E6M0OIkUneo5rw6!-522152830
Obor Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
Klíčová slova Trough/peak ratio; ambulatory blodd pressure monitoring; betablockers
Popis Úvod: důležitou vlastností moderních antihypertenziv je jejich 24hodinová účinnost. pokud má lék trough/peak poměr nad 50%, může být podáván jedenkrát denně. Pulsový tlak (PT) se zvyšuje s věkem a lépe koreluje s kardiovaskulární nemocností a úmrtností hypertoniků než samotný systolický nebo diastolický tlak. zatím neznáme optimální hodnoty PT v různých věkových kategoriích a s přítomností dalších rizik a onemocnění. Metoda: měření tlaku (TK) pomocí 24hodinového monitorování (ABPM) (SPACELAB 90207) a užitím rtuťového sfygmomanometru (germed) dle kritérií WHO. Pro hodnotu peak jsme použili průměrný tlak ve 3-6 hodině po podání léku nebo placeba, pro hodnotu trough průměrnou hodnotu TK ve 22-24 hodině po podání léku, 30 minut po ranním vstávání s vyloučením vlivu nemocničního prostředí. Pro statistické zpracování jsme použily program Statistica for Windows 98, StatSoft, Tulsa. Vyšetřili jsme 50 pacientů průměrného věku 39 +- 10 roků, před a po 3 měsíční léčbě 20 mg betaxolol hydrochloridu, podávaného jednkrát denně. Výsledky: Trough/peak poměr betaxolol hdrochloridu je 70% v hodnotě systolického TK, po korekci na placebo 80% a 71% v hodnotě diastolického TK, po korekci na placebo 78%. Výsledky měření PT v ordinaci lékaře byly před léčbou 47,8 mmHg, po 43,2 mmHg, P pod 0,001, 24h ABPM PT před 47,3, po 46,5, P = 0,08*, denní ABPM PT před 47,8, po 46,3, P pod 0,005, noční ABPM PT před 46,3, po 46,7, P = 0,56*. (* statistky nevýznamný rozdíl) Závěry: 1. Betaxolol hydrochlorid má trough/peak poměr nad 70% a může být podáván jednkrát denně. 2. Průměrný věk okolo 40 roků charakterizuje mladší jedince s nízkými průměrnými hodnotami PT a s nízkým rizikem potenciální kardiovaskulárních komplikací. 3. Pokles průměrných hodnot PT v ambulanci a při denním monitorování je dán obdobím měření. Ranní a odpolední hodnoty PT byly nejvyšší a taktéž účinek betaxolol hydrochloridu po léčbě byl v tomto období nejvyšší. Nízký pokles PP byl v nočním období.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info