Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Jídlo a jeho role v buddhismu
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2005 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Filosofie a náboženství |
Klíčová slova | Buddha Shakyamuni; food in Buddhism; Mongolia |
Popis | Příspěvek pojednává jak o roli jídla v životě Buddhy Šákjamuniho, tak i o fenoménu jídla v buddhismu obecněji. V souvislosti s postavou Buddhy poukazuje na dva pokrmy, které měly v tomto případě podle kanonických textů náboženský význam: tzv. první a poslední Buddhovo jídlo, které je spojeno se dvěma významnými okamžiky v jeho životaběhu, první se vztahuje k probuzení (nirvána), a druhý ke smrti (maháparinirvána). V druhé části příspěvku je diskutováno předsudečné západní chápání buddhismu jakožto náboženství striktně prosazující vegetarianismus. Na konkrétních příkladech z Mongolska se ilustruje jednak na faktická nemožnost vegetarianismu v rámci nomádské společnosti a jednak to, že tento dietní systém nemá oporu v posvátných textech. Čím se texty v souvislosti s pojídáním masa zabývají jsou však tresty v peklech, určené pro jedlíky masa. A tak buddhistické pojetí pekel obsahuje zvláštní oddělení určené pouze pro jedlíky masa test zde však je relativně mírný a netrvá dlouho. |
Související projekty: |