Informace o publikaci

High pressure and foods - fruit/vegetable juices

Název česky Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy
Autoři

HOUŠKA Milan STROHALM Jan KOCUROVÁ Kateřina TOTUŠEK Jiří LEFNEROVÁ Danuše TŘÍSKA Jan VRCHOTOVÁ Naděžda FIEDLEROVÁ Vlasta HOLASOVÁ Maria GABROVSKÁ Dana PAULÍČKOVÁ Ivana

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Food Engineering
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Potravinářství
Klíčová slova High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Popis Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info