Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Identifikace bakterií mléčného kvašení v mase baleném v podmínkách ochranné atmosféry
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2007 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Veterinářství |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Mikrobiologie, virologie |
Klíčová slova | Lactic Acid Bacteria; identification; meat |
Popis | Cílem práce byla detekce bakterií mléčného kvašení (BMK) ve vzorcích hovězího a vepřového masa, baleného v ochranné atmosféře, a jejich rodová a druhová identifikace. Jako jedna z příčin kažení baleného masa byly identifikovány mléčné bakterie rodu Leuconostoc a Lactobacillus. Kvantitativní nárůst přítomných BMK dosáhl maxima 106 KTJ/g v rozmezí 21-28 dnů skladování v závislosti na druhu masa. Po uplynutí této doby bylo balené maso vzhledem k výrazným senzorickým změnám v důsledku probíhajících fermentačních procesů nepoživatelné. |