Informace o publikaci

Mammoth bone deposits and subsistence practices during Mid-Upper Palaeolithic in Central Europe: three cases from Moravia and Poland.

Název česky Skládky mamutích kostí a způsob obživy během střední fáze mladého paleolitu ve střední Evropě: tři příklady z Moravy a Polska.
Autoři

SVOBODA Jiří PÉAN S. WOJTAL P.

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Quaternary International 126-128
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Dolní Věstonice; Milovice G; Kraków Spadzista Street (B); Gravettian; Mammuthus primigenius; taphonomy
Popis Nížiny Dolního Rakouska, Moravy a jižního Polska formují v rámci střední Evropy významný přírodní koridor, umožňující migrace zvířat i lidí z údolí Dunaje do Severoevropské nížiny. Tento článek zkoumá vztahy mezi akumulacemi mamutích kostí a gravettským osídlením podél tohoto koridoru na základě kontextuálních archeologických údajů a zooarcheologické analýzy jednotlivých lokalit: Dolní Věstonice I-II, Milovice G a Kraków-Spadzista B. Mamutí akumulace z této oblasti lze interpretovat jako místa porcování na místě úmrtí (Milovice G) a jako místa porcování na místě úmrtí a lovu (Kraków Spadzista B). Na těchto místech se mohli gravettští lidé sezónně shromažďovat, využívat geomorfologii krajiny a bažinatý terén k organizaci kolektivního lovu. To potvrzuje i dlouhodobé osídlení, jak je zaznamenáno na moravských lokalitách s jejich mimořádným archeologickým kontextem. Lokality s převahou mamuta zřejmě vznikly specializovaným lovem tak jako jinými způsoby využití těchto zvířat během stresu, jehož charakter byl sezónní (např. změny během jarního tání) i trvalý (ústup mamutí populace, jak je patrný v Krakově Spadzisté B).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info