Informace o publikaci

Výživa z hľadiska zdravia ako základ prevencie proti onkologickým ochoreniam

Název česky Výživa z hlediska zdraví jako základ prevence onkologických onemocnění
Autoři

TIRPÁKOVÁ Michaela KIMÁKOVÁ Tatiana KACHLÍK Petr

Rok publikování 2011
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Příspěvek je zaměřen na stravovací zvyklosti populace v kontextu prevence a výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu. WHO odhaduje, že v letech 2005 - 2015 zemře na rakovinu bez intervenčních opatření asi 84 milionů lidí. Podle údajů IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) uvedených v GLOBOCAN 2008 (Incidence a mortalita rakoviny ve světě 2008) se celosvětově uvádí asi 12,7 milionů nových případů rakoviny a asi 7,6 milionů úmrtí na následky rakoviny v roce 2008. Epidemiologické studie dokazují, že vzniku 30 - 40 % onkologických onemocnění se dá preventivně předcházet dietou, fyzickou aktivitou a udržením si správné tělesné hmotnosti. Strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku malignit v populaci. K ochranným antikarcinogenním nutrientům ve stravě patří selen, kyselina listová, vitamin E, vitamin B 12, flavonoidy, antioxidanty, jako jsou karotenoidy, lykopen, lutein, kryptoxanthin. Kyselina askorbová má omezené účinky při perorálním podávání, ale při intravenózní aplikaci je přínos prospěšný. Konzumace probiotik jako součást má pozitivní vliv na imunitní systém organismu, úprava střevní mikroflóry může interferovat s procesem karcinogeneze, a to otevírá možnosti dietní modifikace při vzniku onkologických onemocnění. Studie dokazují snížení výskytu nádorových onemocnění při změně stravování, je důležité zvyšovat nutriční uvědomění populace, aby změny vedly ke zlepšení aktuálního stavu způsobu výživy, a tím i zdravotního stavu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info