Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
K vybraným alternatívnym smerom vo výžive
Název česky | K vybraným alternativním směrům ve výživě |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2011 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Škola a zdraví 21 Studie k výchově ke zdraví. |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Ostatní lékařské obory |
Klíčová slova | rational nourishment; vegetarianism; macrobiotics; separate food |
Popis | Výraz "zdraví" skloňujeme v poslední době často, je předmětem mnoha výzkumných studií i prací, našich rozhovorů mezi přáteli a lékaři. Vzniká otázka, co vlastně zdraví je, co všechno na něj má vliv. Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody jedince, nejen nepřítomnost nemoci nebo vady. Na našem zdraví se podílí mnoho různých vnitřních i vnějších faktorů. Životní styl patří mezi nejdůležitější, rozhodující faktor ve vztahu ke zdraví. Podílí se na celkovém zdravotním stavu 60-70%. Nezdravý způsob života ovlivňuje předčasnou úmrtnost, způsobenou zejména kardiovaskulárními a onkologickými onemocněními. Do životního stylu, souhrnu ovlivnitelných rizikových faktorů, kromě jiných patří zejména výživa. Vedle zdravé výživy, jejíž hlavní funkcí je pokrývat fyziologické potřeby člověka vzhledem k věku, pohlaví a druhu vykonávané práce, se v poslední době často setkáváme i s pojmem "alternativní výživa". Představuje různou skladbu jídelních lístků, která se určitým způsobem liší od doporučené výživové pyramidy. Častokrát je spojována s filozofickým přesvědčením, s východními náboženstvími (např. buddhismem) nebo s tradicemi. Některé téměř odpovídají zdravé výživě, jiné mohou vést k poškození organismu jedince. Mezi alternativní směry lze zařadit vegetariánství, makrobiotiku, výživu podle krevních skupin, dělenou stravu, středomořskou dietu, Atkinsonovu dietu a jiné. Příspěvek obsahuje výsledky teoretického výzkumu. |
Související projekty: |