Informace o publikaci

Minimal residual disease in peripheral blood at day 15 identifies a subgroup of childhood B-cell presursor acute lymphoblastic leukemia with superior prognosis.

Název česky Minimální reziduální choroby v krvi na den 15 označuje podskupinu dětství B-buněk presursor akutní lymfoblastickou leukémií s vynikající prognózou.
Autoři

VOLEJNÍKOVÁ Jana MEJSTŘÍKOVÁ Ester VALOVA Tatana REZNICKOVA Leona HODONSKA Ladislava MIHAL Vladimir ŠTĚRBA Jaroslav JABALI Yahia PROCHAZKOVA Daniela BLAZEK Bohumir HAK Jiri CERNA Zdenka HRUSAK Ondrej STARY Jan TRKA Jan FRONKOVA Eva

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Hematologica - The Hematology Journal
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.3324/haematol.2011.042937
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova acute lymphoblastic leukemia; peripheral blood; minimal residual disease; day 15; childhood
Popis Většina minimální reziduální nemoc-nařídil léčebných intervencí v běžných léčebných protokolů pro akutní lymfoblastickou leukémií jsou založeny na testování kostní dřeně, která je důsledkem předchozích studií, které dokládají nadřazenost kostní dřeně přes periferní krve jako hodnoceného materiálu. Tyto studie obvykle nezkoumala prognostický dopad periferní krve zapojení a postrádal vzorky od velmi časných časových bodech indukce. Design a metody V této studii jsme použili v reálném čase kvantitativní polymerázové řetězové reakce analýzy zkoumat minimální reziduální nemoci u 398 párů krve a kostní dřeně navazující vzorky odebrané z 95 dětí s B-buněčnou předchůdce akutní lymfoblastickou leukémií léčených ALL IC-BFM 2002 protokol. Výsledky Potvrdili jsme dříve publikovaný špatnou korelaci mezi minimální reziduální choroby v krvi a dřeni na počátku léčby časových bodech, s úrovněmi v kostní dřeni je vyšší než v krvi ve většině vzorků (průměr 7,9-krát, rozsah 0.04-8,293-krát). Větší zapojení periferní krve při stanovení diagnózy byl spojen s vyšším počtem bílých krvinek v době diagnózy (p = 0,003) a zvětšení sleziny (p = 0,0004) a jater (p = 0,05). Na den 15. úroveň minimální reziduální nemoci v krvi byl nižší než 10 (-4) spojené s vynikající 5-leté přežití bez relapsu u 78 sledovaných pacientů (100% vs 69 + / - 7%, p = 0,0003) . Podskupiny definované úrovně minimální reziduální choroby v krvi v den 15 (s vysokým rizikem:> = 10 (-2), středním rizikem: <10 (-2) a> = 10 (-4), standardní riziko: <10 (-4)) částečně souvisí s kostní dřeně založené stratifikace bylo popsáno výše, ale rizikové skupiny neodpovídá úplně. Žádné další analýzy okamžik byl pro předpověď výsledku v periferní krvi, s výjimkou slabého sdružení na den 8. Závěry Minimální reziduální choroby v krvi na den 15. identifikovat velkou skupinu pacientů s výbornou prognózu a přidal prognostické informace o stratifikaci rizika na základě minimální reziduální nemoci v den 33. a 12. týdnu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info