Project information
Diagnostika a patofyziologie neuropatické bolesti

Project Identification
MUNI/A/0935/2013
Project Period
1/2014 - 12/2014
Investor / Pogramme / Project type
Masaryk University
MU Faculty or unit
Faculty of Medicine

Součástí projektu jsou tři samostatné doktorské projekty, které jsou komplementární a jsou součástí komplexního výzkumného zaměření pracoviště na problematiku neuropatické bolesti. Cílem 1. subprojektu je zavést novou unikátní diagnostickou metodu – Contact Heat Evoked Potentials (CHEPS), která umožňuje neinvazivně testovat integritu a dysfunkci termoalgických drah a center na periferní i centrální úrovni. Kromě samostatné analýzy evokovaných odpovědí je cílem i multimodální registrace CHEPS současně s funkční magnetickou rezonancí (fMR), což umožní současně studovat mechanismy percepce bolesti na centrální mozkové úrovni. Tento diagnostický nástroj je k dispozici pouze v několika výzkumných centrech na světě. Cílem dalšího subprojektu bude zkoumat mechanismy endogenní inhibice a facilitace bolesti pomocí metodiky „Conditioned pain modulation“(CMP) a „Temporal summation“ (TS) u chronických bolestivých syndromů s neuropatickou komponentou – bolestí zad a roztroušené sklerózy, včetně možnosti predikce rozvoje neuropatické bolesti a odpovídavosti na léčbu. Cílem posledního subprojektu pak bude ověřit specificitu stanovení hustoty intraepidermálních nervových vláken (IENFD) pomocí kožní biopsie v určení neuropatie tenkých vláken (SFN) u jedné z klinických jednotek, která může SFN napodobovat – u spondylogenní cervikální myelopatie (SCM). Nutnost verifikace specificity metodiky byla jedním z klíčových bodů recentně publikovaného doporučení AAN pro využití vyšetření intraepidermální hustoty tenkých nervových vláken z kožní biopsie v diagnostickém algoritmu polyneuropatií (England 2009). Podobné nálezy nebyly u SCM dosud nikdy publikovány, z dalších jednotek, poteniálně imitujících SFN, byly hodnoceny pouze u roztroušené sklerózy (Herrmann, 2010).

Publications

Total number of publications: 5


You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info

By clicking “Accept Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. Cookie Settings

Necessary Only Accept Cookies