Publication details

Vliv množství potravy a rizika predace na růst jepic Cloeon dipterum (Ephemeroptera: Baetidae)

Title in English Influence of food availability and predation risk on growth and maturation of Cloeon dipterum (Ephemeroptera: Baetidae)
Authors

ŠUPINA Jan BOJKOVÁ Jindřiška

Year of publication 2015
Type Article in Proceedings
Citation
Keywords mayflies, food, predation
Description Většina vlastností související s fitness (jako je růst larev, přežívání, velikost dospělců a fekundita) jsou fenotypově plastické a mění se v odezvě na množství a kvalitě potravy, nebo pod vlivem rizika predace. Zatímco lepší potravní podmínky vedou k rychlejšímu růstu a větší velikosti těla, a tím i vyšší fekunditě, účinky rizika predace mohou být rozmanitější v závislosti na síle a selektivitě s ohledem na velikost a stupeň vývoje jedince. Ranné instary larev jepic Cloeon dipterum byly odebrány a rozděleny do čtyř podmínek prostředí – ne/dostatek potravy a ne/přítomnost predátora; n=30-35. Larvy byly chovány individuálně v ~170 ml plastových kelímcích a denně krmeny řasami Stigeoclonium (dostatek potravy) nebo 3 dny v týdnu (nedostatek potravy). Jako predátoři byly vybrány larvy vážek Aeshna, které byly chovány jednotlivě. Voda s kairomony (metabolity predátora) byla odebírána každý druhý den a přidávána do nádob s larvami jepic. Výsledky ukazují rychlejší vývoj larev samců i samic při dostatku potravy. Poslední larvální instary samců byly větší při dostatku potravy nezávisle na přítomnosti predátora, zatímco samice byly větší pouze při dostatku potravy a absenci predátora. Kromě toho se samci v přítomnosti predátora vyvíjeli signifikantně déle. Tyto výsledky naznačují různé selekční tlaky na samce a samice druhu Cloeon dipterum, odrážející se na velikosti dospělce.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info

By clicking “Accept Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. Cookie Settings

Necessary Only Accept Cookies