You are here:
Publication details
Perspektiva prodloužení metabolické dráhy redukce síranu z disimilační na asimilační u sulfát redukujících bakterií
Authors | |
---|---|
Year of publication | 2024 |
Type | Article in Periodical |
Magazine / Source | BULLETIN ČESKOSLOVENSKÉ SPOLEČNOSTI MIKROBIOLOGICKÉ |
MU Faculty or unit | |
Citation | |
Keywords | redukce síranu; asimilace; bakterie redukující sírany; sirovodík; toxicita; biosyntéza cysteinu |
Description | Síran je přítomen v potravinách, nápojích a pitné vodě. Jeho redukce a koncentrace ve střevě závisí na aktivitě střevního mikrobiomu, zejména sulfát redukujících bakteriích (SRB), které se mohou podílet na zánětlivém onemocnění střev. Asimilační redukce síranů (ASR) je přítomna ve všech živých organismech. V tomto procesu je síran redukován na sirovodík (H2S), který je poté využitý do biosyntézy síru obsahujících sloučenin, zejména aminokyselin cysteinu a methioninu. Na rozdíl od asimilační redukce síranu je pro SRB typický proces disimilační redukce síranu (DSR). H2S je konečným produktem této metabolické dráhy a jeho nadprodukce se může podílet na zánětech střev či způsobovat problémy v průmyslu (např. koroze kovů). V tomto článku je krátce popsáno porovnání dvou na sobě nezávislých procesů: asimilační a disimilační redukce síranu. Tyto procesy se vyskytují u různých druhů střevních bakterií (např. nástupců rodů Escherichia (ASR) a Desulfovibrio (DSR)). Hlavní pozornost je zaměřena na popis genů a jejich umístění ve vybraných kmenech. Jejich geny kódující expresi enzymů jsou spojeny s anabolickými procesy u různých střevních bakteriích. Tato informace může být důležitou pro navržení možností prodloužení metabolické dráhy ze sirovodíku na cystein u SRB, které jsou hlavními producenty H2S v přírodě. Změna metabolické dráhy DSR na ASR může být důležitá pro snížení toxických koncentrací sirovodíku v prostředí, jako konečného produktu procesu DSR. |