QS Europe Rankings

Bez popisku

Od roku 2023 doplňuje spektrum regionálních žebříčků Quacquarelli Symonds žebříček QS Europe. K dalším regionům patří Asia, Latin America & Carribean, Arab Region. Z hlediska České republiky nahradil QS Europe již dříve zrušený žebříček QS EECA (poslední vydání v roce 2021). Do žebříčku jsou zařazeny instituce z členských zemí Rady Evropy.

Ve druhém ročníku QS Europe se Masarykova univerzita umístila na 143. pozici. V žebříčku je v tomto roce 685 evropských vysokoškolských institucí ze 42 zemí Rady Evropy. Na předních příčkách se umístily ETZ Zurich, Imperial College London a University of Oxford. V rámci České republiky se podařilo umístění 17 univerzitám, nejlepší pozici zaujímá Univerzita Karlova, na 2. místě Masarykova univerzita. V subregionu Východní Evropa se MU umístila na 4. místě za UK, University of Warsaw a Jagiellonian University.

Masarykova univerzita v žebříčku QS Europe exceluje díky silné pozici v indikátorech Employer Reputation, International Research Network, International Student Diversity a Sustainability. Za zmínku též stojí nejlepší skóre mezi českými univerzitami v indikátoru Papers per Faculty (měří počet publikací na akademického a VaV pracovníka).

Metodologie:

Vstupní data i kritéria pro zařazení odpovídají hlavnímu žebříčku QS WUR. Evropský žebříček zohledňuje regionální specifika rozdílnou vahou i spektrem indikátorů. Důraz klade zejména na aspekt internacionalizace (celkem 25 % hodnocení), vědecko–výzkumnou činnost hodnotí jinými indikátory, než QS WUR.

Indikátory žebříčku QS Europe Rankings

  • 30 % Academic Reputation

    Skóre z průzkumů reputace mezi akademiky z uplynulých 5 let. Akademici vybírají 30 top světových a 10 top domácích institucí podle kvality výzkumu.

  • 10 % Citations per paper

    Průměrný počet citací (normalizováno dle oboru) na publikaci v databázi Scopus za referenční šestileté období.

  • 5 % Papers per Faculty

    Podíl publikací vydaných v referenčním pětiletém období a indexovaných ve Scopus k počtu akademických a VaV pracovníků instituce.

  • 15 % Employer Reputation

    Skóre z průzkumů reputace mezi zaměstnavateli z uplynulých 5 let. Respondenti vybírají 30 top světových a 10 top domácích institucí podle kvality absolventů.

  • 5 % Employment Outcomes

    Sestává ze dvou parametrů – podíl absolventů, kteří našli pracovní uplatnění v prvních 15 měsících od ukončení studia a počet absolventů se zásadním dopadem na společnost – výsledek je vážen počtem studentů instituce.

  • 5 % Faculty Student Ratio

    Podíl počtu studií k průměrnému přepočtenému počtu akademických a VaV pracovníků.

  • 10 % International Research Network

    Do výpočtu vstupuje počet zahraničních institucí, s nimiž instituce spolupracuje na publikační činnosti a počet mezinárodních lokací, které jsou domovinou těchto spolupracujících institucí.

  • 5 % International Faculty

    Podíl akademických a VaV pracovníků ze zahraničí (včetně Slovenska) z celkového počtu akademických a VaV pracovníků.

  • 5 % International Students Diversity

    Do výpočtu indikátorů vstupuje jednak podíl zahraničních studentů (včetně Slovenska) instituce, jednak počet zemí, ze kterých tito studenti pocházejí.

  • 2,5 % Inbound Exchange Student Ratio

    Podíl zahraničních studentů přijíždějících na výměnný studijní pobyt v poměru k celkovému počtu studentů instituce.

  • 2,5 % Outbound Exchange Student Ratio

    Podíl studentů instituce vyjíždějících na výměnný studijní pobyt do zahraničí v poměru k celkovému počtu studentů instituce.

  • 5 % Sustainability

    Bodové hodnocení této složky je převzato z analýzy samostatného žebříčku QS Sustainability Rankings. Relativní umístění institucí v žebříčku QS Sustainability Rankings (vydání podzim 2023) a v indikátoru Sustainability v QS WUR (vydání jaro 2024) bude tedy stejné.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info