Latina pro praxi

Toužíte si přečíst Vergilia v originále anebo chcete proniknout do historických textů? Pak je tento kurz přímo pro vás. Naučíte se s námi, jak pracovat s gramatickými tabulkami, slovníkem a online pomůckami tak, abyste dokázali samostatně porozumět latinskému textu.

Kurz může být užitečný pro historiky, právníky, historiky umění, ale i amatérské genealogy nebo kohokoliv, kdo by si jen rád dokázal přeložit nápisy na historických objektech nebo se začetl do klasických či středověkých autorů.

Termíny kurzu

Období výuky 3. 10. – 19. 12. 2024

7 online setkání. Výuka bude probíhat jednou za 14 dní, ve čtvrtek od 17:00 do 18:30 hod. V mezičase budou účastníci samostatně pracovat s e-learningem.

Počet účastníků
až 15
Cena

1 500 Kč

Místo konání

Online kurz

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 1. 9. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Postupně se budeme učit pracovat s gramatickými tabulkami, slovníkem a online pomůckami tak, abyste byli schopni za využití těchto pomůcek porozumět kratšímu latinskému textu.

Na rozdíl od běžných kurzů nebudeme vyžadovat memorování tvarů ani nebudeme postupovat tzv. přímou metodou. Již v počáteční části kurzu se setkáte s originálními texty, abyste si na ně postupně zvykli a byli schopni do nich proniknout.

Uplatnění znalostí

Po absolvování kurzu budete schopni s použitím pomůcek porozumět snazším latinským textům a získáte základní vhled do systému latinského jazyka.

V případě zájmu lze pokračovat a znalosti prohloubit v dalším semestru.

Jak se přihlásit

Podmínky pro přijetí

Přijímací zkouška se nekoná. Podmínkou přijetí je podání přihlášky a včasné uhrazení poplatku.

Průběh studia, lektoři

Podmínky pro ukončení

Úspěšné absolvování je podmíněno 75% účastí na online setkáních a vypracováním průběžných úkolů v rámci e-learningu.

Lektoři

Mgr. Jana Mikulová, Ph.D.

Jana Mikulová působí jako zástupkyně vedoucí Ústavu klasických studí FF MU. Odborně se zabývá latinskou lingvistikou a dlouhodobě se věnuje také pedagogické činnosti. Je autorkou rozšířené učebnice Základní kurz latiny a navazující komplexní příručky latinské syntaxe.

Mgr. et Mgr. Tomáš Weissar

Tomáš Weissar působí jako lektor na Ústavu klasických studií. Odborně i prakticky se věnuje didaktice latiny, především tzv. přímé metodě a využití překladů moderních literárních děl ve výuce.

Informace o kurzu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Garant
Hodinová dotace 14
Délka vzdělávání v týdnech 7

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info