Informace o projektu
Vývoj metod hodnocení a rychlé identifikace vybraných bakterií mléčného kvašení s využitím metod molekulární biologie

Kód projektu
QD1377
Období řešení
6/2001 - 6/2005
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zemědělství ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova
Bifidobacterium sp.
Spolupracující organizace
MILCOM, a.s.

Projekt bude zaměřen na 2 rody baktérií mléčného kvašení -Bifidobacterium a Lactobacillus- významných z hlediska dietetických vlastností a využitelnosti pro průmyslovou výrobu. U vybraných kmenů budou charakterizovány, sledovány a hodnoceny jejich základ ní fyziologické a biochemické vlastnosti se zaměřením na možnosti jejich užití v potravinářském průmyslu. Dále budou hledány optimální podmínky pro udržování testovaných kmenů a sledovány případné změny jejich vlastností v závislosti na modelových podmín kách kultivací, uchovávání a formách aplikace do různých typů výrobků. V mnoha studiích bylo zjištěno, že klasifikace BMK je nedostatečná a neodpovídá reálným fylogenetickým příbuznostem různých druhů a podruhů. Během několika posledních let byla ve svět ě vypracována řada molekulárně genetických metod, které byly použity k charakterizaci řady průmyslově důležitých baktérií a kvasinek. Řešení projektu je založeno na využití molekulárně genetických metod (PCR, RFLP, RAPD, analýza plasmidů) k vypracování p

Publikace

Počet publikací: 16


Předchozí 1 2 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info