Informace o projektu
Vliv dietních nitrátů na pohybovou výkonnost
(Vliv dietních nitrátů na fyziologické ukazatele)
- Kód projektu
- MUNI/A/1201/2018
- Období řešení
- 1/2019 - 12/2019
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Grantová agentura MU
- DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Fakulta sportovních studií
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
- doc. RNDr. Pavel Čupr, Ph.D.
- Mgr. Vojtěch Grün, Ph.D.
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
- Mgr. Aleš Pindur, DiS.
- Mgr. Katarína Řiháčková, Ph.D.
- doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
- PhDr. Mgr. Petr Vajda, Ph.D.
- Mgr. Martina Vališová
- Klíčová slova
- dvojitě slepá zkřížená studie kontrolovaná placebem, doplňky stravy, fyzická výkonnost, ergogenní vliv, šťáva z červené řepy
Projekt navazuje na pilotní výzkum s názvem Dynamika změn krevních nitrátů a nitritů po požití šťávy z červené řepy (MUNI/A/0977/2017). Data získaná v rámci pilotního výzkumu jsou východiskem pro správné nastavení metodiky v předkládaném výzkumném projektu. Cílem výzkumu předloženého projektu bude sledovat vliv koncentrátu šťávy z červené řepy s vysokým obsahem dietních nitrátů na pohybovou výkonnost dvou skupin sportovců. Výzkum bude také pracovat s předpokladem, že každý jedinec má rozdílné klidové hodnoty nitrátů a nitritů v krvi v závislosti na trénovanosti, což pravděpodobně ovlivňuje i odezvu na exogenní příjem nitrátů. Součástí tedy bude rozdělení účastníků výzkumu na dvě skupiny podle výkonnosti a porovnání jejich odezvy.