Informace o projektu
Rekonstrukce provozu středověké hradní kuchyně v návaznosti na zacházení s odpadem na příkladu hradu Rokštejna
(HradKuchRok)
- Kód projektu
- GA22-02149S
- Období řešení
- 1/2022 - 12/2024
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Grantová agentura ČR
- Standardní projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
- Filozofická fakulta
- Další fakulta/pracoviště MU
- Lékařská fakulta
- Spolupracující organizace
-
Akademie věd České republiky
- Odpovědná osoba doc. Mgr. Lenka Lisá, Ph.D.
Hradní kuchyně představují specifické prvky architektury opevněných sídel, spolu s jejich provozem samotným. Tento projekt se zaměřuje na interdisciplinární výzkum rekonstrukce takového provozu na základě faktů získaných z archeologické situace. Případovou studií bude hrad Rokštejn, jež je dlouhodobě zkoumán od roku 1981, a který umožní pozorování vývoje provozu hradní kuchyně nejen v průběhu času a dynamických přestaveb hradu, ale také při změnách majitelů hradu. Archeologické situace s artefaktovým i ekofaktovým materiálem budou vybrány, tak aby souvisely s provozem kuchyně a jejím blízkým okolím, nebo se naopak zaměří na odpadové vrstvy, které mohou představovat odpadní materiál ze stolování. Předpokládané výsledky výzkumu budou založeny na souborné interpretaci dat získaných archeologickými, osteologickými a geologickými metodami, které umožní řešit otázku vzniku a skladby kuchyňského odpadu, ať už osteologické či keramické složky, a jaké ekonomické modely se pro hradní kuchyně dají aplikovat.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 2
2023
-
What do we know about castle kitchens and their management? : Forty years of excavations of Rokštejn castle
Archaeologia Historica, rok: 2023, ročník: 48, vydání: 1, DOI
2022
-
What is the role of kitchen waste in the environment of a medieval castle? Case study Rokštejn
Rok: 2022, druh: Další prezentace na konferencích