Informace o projektu
Domácí zelenina: Zhodnocení obsahu esenciálních a toxických prvků
- Kód projektu
- MUNI/C/0063/2022
- Období řešení
- 3/2022 - 2/2023
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Grantová agentura MU
- Podpora vynikajících diplomových prací
- Fakulta / Pracoviště MU
- Lékařská fakulta
Cílem projektu je zhodnotit obsah esenciálních a toxických prvků v domácí zelenině získané z brněnských zahrádek a porovnat ji se zeleninou z obchodních řetězců.
Mezi laickou veřejností panuje přesvědčení, že domácí zelenina obsahuje více mikronutrientů a naopak je zanedbáváno riziko kontaminace toxickými látkami. Poznatky v odborné literatuře se zaměřují zejména na kontaminované oblasti, existuje jen málo informací z této problematiky pocházející v Evropy.
Přestože zahrádkaření má v Česku silnou tradici, seriozní informace o složení domácích výpěstků pocházejí hlavně ze zahraničí. Ukazuje se, že některé druhy zeleniny dokáží z půdy kumulovat velké množství kovů. Kvalita půd (a používaných hnojiv) v zahrádkářských oblastech Brna přitom není kontrolovaná.
V tomto projektu bude analyzován obsah esenciálních (Ca, Mg, Fe, Zn) a toxických (Cd, Pb) prvků ve vybraných druzích zeleniny (mrkev, cibule, brambory). Veškerá práce proběhne na Ústavu veřejného zdraví LF MU. Bude odhadnut přívod jednotlivých prvků z konzumace domácí zeleniny a porovnán s nastavenými tolerovanými limity. Získaná data budou unikátní a významná z pohledu veřejného zdraví.
Publikace
Počet publikací: 2
2023
-
Fast and simultaneous determination of zinc and iron using HR-CS GF-AAS in vegetables and plant material
Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, rok: 2023, ročník: 201, vydání: March 2023, DOI
2022
-
Zn and Fe in vegetables: Simultaneous determination using HR-CS GF-AAS
Rok: 2022, druh: Konferenční abstrakty