Informace o projektu
CZDEMOS4AI: Prospěšný multiagentní AI avatar v malé demokratické společnosti (CZDEMOS4AI)

Kód projektu
TQ12000040
Období řešení
9/2024 - 12/2029
Investor / Programový rámec / typ projektu
Technologická agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Právnická fakulta
Spolupracující organizace
Ústav státu a práva AV ČR, v. v. i.
Univerzita Karlova
prg.ai, z. s.
PHYSTER TECHNOLOGY, a.s.
IPSOS s.r.o.
MAMA AI Coolma, s.r.o.
Česká tisková kancelář

Cílem interdisciplinárního projektu CZDEMOS4AI, propojujícího právní, etická, pedagogická, mediální, bezpečnostní a psychologická studia, je výzkum celospolečenských dopadů aplikace umělé inteligence (dále AI) na pozadí další fáze vývoje demokracie označované jako "otevřená" (open democracy), jejímiž základními atributy jsou dialog o hodnotách, transparentnost a participace veřejnosti ve vztahu k AI. Projekt CZDEMOS4AI v souladu s 5. veřejnou soutěží SIGMA (DC5) téma AI zastřešuje, když se zaměřuje na praktické dopady prospěšného multiagentního AI avatara v malé demokratické společnosti. Aplikovatelnost inovativního AI avatara, designovaného na základě principů otevřené demokracie a požadavků společnosti, povede též k efektivnímu výkonu státní a veřejné správy v oblasti resilience.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  16 – Mír, spravedlnost a silné instituce

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info