Informace o publikaci

Root response in Pisum sativum and Zea mays under fluoranthene stress: Morphological and anatomical traits

Logo poskytovatele
Název česky Reakce korenu Pisum sativum a Zea mays na stres fluoranthenem: Morfologicke a anatomicke znaky
Autoři

KUMMEROVÁ Marie ZEZULKA Štěpán BABULA Petr VÁŇOVÁ Lucie

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Chemosphere
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.chemosphere.2012.09.047
Obor Fyziologie
Klíčová slova PAH fluoranthene; root growth; root anatomy; Pea; Maize;
Popis Vnášení organických polutantů do všech složek ekosystému může způsobit stres vedoucí k řadě reakcí včetně změny vývoje kořene. V této studii byl sledován vliv polycyklického aromatického uhlovodíku fluoranthenu (FLT; 0.1, 1 a 7 mg/L) na růst, morfologii a anatomickou strukturu kořenů hrachu a kukuřice. V porovnáni s hrachem, významná stimulace růstu kořenového systému u kukuřice při FLT 0.1 mg/L (celková délka větší o 25%, počet postranních kořenů o 35%) a jeho redukce (celková délka o 34%) již koncentrací 1 mg/L FLT je dokladem rozdílné mezidruhové citlivosti k nízkému a vyššímu zatížení prostředí. U obou druhů vysoké zatížení 7mg/L FLT významně redukovalo jak délku (celková délka o 95% u hrachu, 94% u kukuřice) tak počet postranních kořenů (o 78% u hrachu, 94% u kukuřice). Větší tloušťka kořene (u obou při FLT 7mg/L, u kukuřice už od 0.1 mg/L) může souviset se zvětšením plochy stélé (až o 50% u hrachu a 25% u kukuřice). Větší plocha xylemu v kořenové špičce (až o 385% u hrachu, 167% u kukuřice) a v diferenciační zóně (až o 584% hrachu, 70% u kukuřice) a jeho větší podíl v ploše stélé špičky (o 9% u hrachu, 21% u kukuřice), zejména u kořenů vystavených 7 mg/L FLT, jsou dokladem dřívější diferenciace vodivých pletiv a zkrácení elongační zóny kořene. Zjištěno bylo také poškození buněk rhizodermis a významné deformace primordií laterálních kořenů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info