Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Veletrh nápadů učtelů fyziky 14, konferenční sborník |
Citace | |
Popis | Podchlazená kapalina, je zajímavý fenomén, který lze ve středoškolské výuce využít jak v kalorimetrii, tak i jako důsledek existence povrchové energie na rozhraní pevná látka - kapalina. Je samozřejmé, že při náhlém zamrznutí nemůže dojít k fázové změně celého objemu kapaliny. Uvolněné skupenské teplo tuhnutí vznikající směs ohřívá a po dosažení teploty tání se proces zastaví. Pro vodu přibližně platí, že každý stupeň Celsia podchlazení vede k zamrznutí jednoho procenta vody. Příspěvek popisuje dvě různé experimentální metody měření množství vytvořeného ledu. Jeden vychází z kalorimetrické rovnice a druhý je založen na změně objemu vody při tuhnutí. |