Informace o publikaci

Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody

Autoři

BOCHNÍČEK Zdeněk

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Veletrh nápadů učtelů fyziky 14, konferenční sborník
Citace
Popis Podchlazená kapalina, je zajímavý fenomén, který lze ve středoškolské výuce využít jak v kalorimetrii, tak i jako důsledek existence povrchové energie na rozhraní pevná látka - kapalina. Je samozřejmé, že při náhlém zamrznutí nemůže dojít k fázové změně celého objemu kapaliny. Uvolněné skupenské teplo tuhnutí vznikající směs ohřívá a po dosažení teploty tání se proces zastaví. Pro vodu přibližně platí, že každý stupeň Celsia podchlazení vede k zamrznutí jednoho procenta vody. Příspěvek popisuje dvě různé experimentální metody měření množství vytvořeného ledu. Jeden vychází z kalorimetrické rovnice a druhý je založen na změně objemu vody při tuhnutí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info