Informace o publikaci

Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií

Autoři

VESELÁ Lucia MATĚJOVÁ Halina

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Výživa a potraviny
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Klíčová slova stoma;diet;food
Popis Pacienti se zavedenou stomií mají odlišné anatomické poměry ve střevě a musí dodržovat jistá stravovací pravidla. Mléko, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina mohou být pro ně hůře snášeny, ale z hlediska přínosu pro organismus je jejich pravidelná konzumace doporučená. V práci byla porovnávána konzumace těchto potravin u pacientů se stomií a u kontrolního souboru zdravých lidí. K zjišťování dat byl použit dotazník o výživových zvyklostech a 24 hodinový recall. Výsledky: Konzumace mléka, mléčných výrobků a ovoce, zeleniny byla vyšší u stomiků, zastoupení luštěnin v jídelníčku bylo vyšší v kontrolním souboru.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info