Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems
Název česky | Hledání modelů udržitelné produkce potravin: Konceptuální rámec studia sociálního a peněžního metbolismu místních potravinových systémů |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2015 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Proceedings of the 9th International Scientific Conference INPROFORUM: Common challenges - Different solutions - Mutual dialogue |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://inproforum.ef.jcu.cz/INP2015 |
Obor | Ekonomie |
Klíčová slova | Social metabolism; Local Multiplier; Sustainable Food Production; Organic Agriculture |
Popis | Otázka jak uživit světovou populaci nejen dostatečně, ale také udržitelně, se stala předmětem akademických i aktivistických debat po celém světě. Neexistuje ovšem sdílená metodika, jak posuzovat a hodnotit udržitelnost zemědělské produkce. Místní potravinové systémy (MPS) představují jednu z možných alternativ vůči konvenční zemědělské produkci, přetrvává nicméně mnoho neznámých ohledně jejich ekologických, sociálních a ekonomických dopadů. Tento článek představuje metodu sociálního metabolismu jako účinný nástroj pro posuzování udržitelnosti MPS; výzkum materiálových a energetických toků daného systému umožňuje podrobný popis a pochopení fungování MPS jak na místní, tak i na národní a mezinárodní úrovni. Metoda poskytuje informace o materiálových a energetických nárocích produkce, nárocích na využití půdy, množství lidské práce a úrovni soběstačnosti daného systému. Tato data je vhodné doplnit studiem tzv. lokálního multiplikátoru - indikátoru mapujícího peněžní toky v dané místní ekonomice a příspěvek zkoumaného subjektu k místnímu multiplikařčnímu efektu. Přestože ani metoda sociálního metabolismu nemůže poskytnout úplnou odpověď na otázku udržitelnosti daného MPS, představuje velmi vhodný, ba nutný nástroj k jejímu poctivému zkoumání. |
Související projekty: |