Informace o publikaci

An inhumation grave of the Baalberge Group of the Funnel Beaker Culture in Držovice na Moravě, Prostějov Distrikt (Moravia, Czech Republic)

Název česky Kostrový pohřeb Baalberské kultury, kultura nálevkovitých pohárů, z lokatlity Držovice na Moravě, okres Prostějov (Morava, Česká republika)
Autoři

DROZDOVÁ Eva ŠMÍD Miroslav

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Cenetary of Jaroslav Palliardi's Neolithic and Aeneolithic relative chronology (1914-2014)
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Athropology; Baalberge culture; Archaeology; Funnel Beaker Culture; Moravia; Czech Republic
Popis Na polykulturní lokalitě Díly odvrahoviční na katastru obce Držovice na Moravě, okres Prostějov, Česká republika byl v rámci záchranného výzkumu realizovaného v roce 2011 prozkoumán a zdokumentován jeden kostrový hrob z baalberské fáze kultury nálevkovitých pohárů. Jednalo se o kostru muže, zemřelého ve věku asi 40 let, na jehož kosterních pozůstatcích byly pozorovány patologické změny s největší pravděpodobností způsobené onemocněním TBC. Pomineme-li nekropoli na vrchu Velký Kosíř u Slatinek, okr. Prostějov, jde o vůbec první baalberský hrob na Moravě. V rámci KNP rozšířil spektrum dosud známých způsobů pohřbívání (v sídlištních objektech, v natažené poloze v prosté zemi, v kamenné skříňce, v kamenné skříňce pod mohylou a kremace pod mohylou) o pohřeb ve skrčené poloze v prosté zemi.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info