Informace o publikaci

The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

Autoři

LORENCOVÁ Alena LAMKA Jiří RESLOVÁ Nikol ŠKORPÍKOVÁ Lucie SLANÝ Michal

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso International
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.maso-international.cz/download/012016_19_23.pdf
Obor Zoologie
Klíčová slova Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis
Přiložené soubory
Popis Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info