Informace o publikaci
Zelenina a bylinky z farem a tržní sítě jako zdroj bakteriální kontaminace?
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2017 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Přiložené soubory | |
Popis | Čerstvá zelenina a bylinky jsou považovány za důležitou součást potravy, bohatou z hlediska obsahu vitamínů a vlákniny a zároveň rychlou na přípravu. Většinou se konzumují syrové bez předchozí tepelné úpravy, čímž se zvyšuje riziko vzniku alimentárních nákaz. Ke kontaminaci může docházet v různých fázích od růstu na polích nebo ve sklenících, až po přípravu na prodejní pulty. Riziko kontaminace představuje také kontakt s kontaminovanou závlahovou vodou nebo vodou na oplachování, půdou, hnojem, fekáliemi nebo s divoce žijícími zvířaty. Krátká doba trvanlivosti čerstvých potravin vede k zavádění rychlých detekčních systémů jako je real-time PCR (qPCR). Výhoda této metody spočívá v možnosti identifikovat a kvantifikovat více patogenů současně. Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Byly sledovány a kvantifikovány bakterie Listeria monocytogenes a Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován i výskyt Escherichia coli jako indikátor fekálního znečištění. Vzorky byly vyšetřeny pomocí qPCR a zároveň použitím standardních kultivačních metod. V této studii bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin z farem a z tržní sítě. Celkem 5 vzorků (0,8 %) bylo pozitivních na přítomnost L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován C. spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). Jak vzorky z farem (200 vzorků – 46,2 %) tak vzorky z tržní sítě (76 vzorků – 40 %) byly pozitivní na přítomnost E. coli. Množství L. monocytogenes ve vzorcích se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Získané výsledky ukazují, že konzumace syrové zeleniny a bylin může představovat riziko vzniku alimentárních onemocnění, proto bychom měli zeleninu a byliny před konzumací dobře omýt, tepelně upravit popřípadě odstranit slupky, pokud to jde. |