Informace o publikaci

Chemismus hornin macošského a líšeňského souvrství ve velkolomu Mokrá (Moravský kras)

Autoři

ZIMÁK Jiří ŠTELCL Jindřich DALAJKOVÁ Kristýna DONOCIK Jan KOPECKÁ Lenka

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Mus. Moraviae, Sci. geol.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://scigeo.actamm.cz/cs/chemismus-hornin-macosskeho-a-lisenskeho-souvrstvi-ve-velkolomu-mokra-moravsky-kras/
Klíčová slova Moravian Karst; limestone; shale; rock chemistry; trace elements; cement raw materials
Popis Kvalita cementářského slínku souvisí s chemickým složením použitých surovin (typicky vápence, jílu, břidlic nebo i dalších materiálů). Příspěvek podává podrobné informace o chemismu hornin macošského a líšeňského souvrství těžené jako suroviny pro výrobu cementu v Mokré v jižní části Moravského krasu (severně od Brna). Vilémovické vápence jsou v lomu Mokrá jedinými litostratigrafickými členy macošského souvrství. Masivní vilemovické vápence jsou velmi čisté, pouze s 1,5% hmot. % SiO2 a průměrně s 0,4 hmot. % Al2O3. Nodulární odrůda vilémovických vápenců má zvýšený obsah SiO2 (průměrně 3,3 hmot. %), Al2O3 (1,5 hmot. %) a alkálií, představovaných hlavně draslíkem (0,3 hmot. % K2O). Horniny líšeňského souvrství se skládají z karbonátu (kalcit) a nekarbonátové složky (převážně křemen a muskovit / illit), jejichž kvantitativní poměr je vysoce variabilní. Vápence líšeňského souvrství (někdy velmi čisté) přecházejí růstem podílu nekarbonátové složky do vápnitých břidlic a postupně až do prachových břidlic obsahujících jen několik procent kalcitu. To odpovídá široké variabilitě CaO, SiO2, Al2O3 a alkálií (K> Na). Obsah K2O v břidlicích tvořících součást hádsko-říčských vápenců se pohybují v rozmezí od 2,3 do 4,4 hmot. % (průměr 3,3 hmot. % K2O). V článku jsou rovněž prezentovány a diskutovány obsahy mnoha minoritních a stopových prvků (P, Ti, S, Fe, Mn, Sr, Rb, Zr, As, Cu, Zn, Pb a REE).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info