
Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2019 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Veterinářství |
Citace | NECIDOVÁ, L., B. MRŇOUSOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Š. BURSOVÁ a B. JANŠTOVÁ. Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích. Veterinářství. Praha: Profi Press s.r.o., 2019, roč. 69, č. 12, s. 841-844. ISSN 0506-8231. |
www | https://www.vetweb.cz/ucinek-vybranych-konzervantu-na-rust-listeria-monocytogenes-v-lahudkarskych-vyrobcich/ |
Klíčová slova | bacterial growth; Listeria monocytogenes; growth model |
Popis | Studie hodnotí účinek konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v devíti typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek. |