Informace o publikaci

Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích

Autoři

NECIDOVÁ L. MRŇOUSOVÁ B. HARUŠTIAKOVÁ Danka BURSOVÁ Š. JANŠTOVÁ B.

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Veterinářství
Citace NECIDOVÁ, L., B. MRŇOUSOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Š. BURSOVÁ a B. JANŠTOVÁ. Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích. Veterinářství. Praha: Profi Press s.r.o., 2019, roč. 69, č. 12, s. 841-844. ISSN 0506-8231.
www https://www.vetweb.cz/ucinek-vybranych-konzervantu-na-rust-listeria-monocytogenes-v-lahudkarskych-vyrobcich/
Klíčová slova bacterial growth; Listeria monocytogenes; growth model
Popis Studie hodnotí účinek konzervantů benzoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v devíti typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info

K vyhodnocování tohoto webu a k personalizaci obsahu a reklam používáme soubory cookies. Když klikněte na „přijmout cookies", poskytnete nám souhlas k jejich uložení, správě a analýze. Upravit možnosti

Jen nezbytné Přijmout cookies