Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Průmyslové cukrovarnictví jako zásadní inovace druhé poloviny 19. století v přeměně říčních niv Moravy
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2020 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Listy cukrovarnické a řepařské |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/81-88.pdf |
Klíčová slova | land use changes; riverine plains; sugar beat cultivation; sugar mills |
Popis | Příspěvek pojednává o vlivu průmysloveho cukrovarnictvi, jako klíčové inovace krajiny druhé poloviny 19. st., na změnu ve využití moravskych niv v Podyji a na Hane (na přikladu okoli Hrušovan nad Jevišovkou, Pohořelic, Brodku u Přerova a Prosenic). Práce dokumentuje událost radikální změny využití údolních niv v okolí dvou dvojic cukrovarů v Podyjí a na Hané. Každá dvojice území reprezentuje vždy okolí nedaleko sebe ležících cukrovarů, z nichž jeden pracuje do současnosti, druhý své aktivity již ukončil. Proces přestavby využití údolních niv v sousedství cukrovarů byl studován podle veřejně dostupných dat - mapových podkladů II. vojenského mapování, které na Moravě proběhlo v letech 1836-1840 (pro obdobi před založenim cukrovarů), reambulované mapy III. vojenského mapováni z let 1919-1937 (pro obdobi po založení cukrovarů) a současný stav z aktuálnich leteckých snímků (2016, resp. 2017). Veškeré geostatistické zpracování bylo provedeno společně v programovém balíku ArcGIS v. 10.5 a programu Microsoft Exel 2010. Byl zjištěn až desetinásobný úbytek luk v období před a po výstavbě cukrovarů, a plochy luk se ani zčásti neobnovily po jejich zániku. |