Informace o publikaci

Digitální sdílení jídla: motivace a praxe sdílení v Česku

Logo poskytovatele
Autoři

RÝPAROVÁ Alena

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://geografie.cz/126/3/0263/
Doi http://dx.doi.org/10.37040/geografie2021126030263
Klíčová slova digital platforms; food waste; sustainable food consumption; quiet sustainability; semi-structured interviews;
Popis Článek se zaměřuje na téma sdílení jídla pomocí digitálních platforem (weby, sociální média, mobilní aplikace). Tyto aktivity jsou v Česku od roku 2015 na vzestupu a jsou tedy novým a dynamickým fenoménem. Digitální sdílení může významně přispět ke snížení plýtvání potravinami a maximálnímu využití stávajících zdrojů. Nejprve stručně představíme iniciativy v Česku a poté se zaměříme na ty, pro které je digitální podoba klíčová. Na základě polostrukturovaných rozhovorů s organizátory vybraných platforem sdílení odpovíme, jakou motivaci mají lidé v Česku k založení těchto iniciativ. Ukážeme také, že existuje rozdíl v přístupu k tématu plýtvání potravinami a udržitelné spotřeby potravin mezi iniciátory a uživateli platforem. Zatímco organizátoři si většinou silně uvědomují potřebu řešit environmentální problém odpadů, uživatelé vykazují tzv. tichou udržitelnost, kdy jednají příznivě pro životní prostředí, aniž by to byla jejich primární motivace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info