Informace o publikaci

Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky

Autoři

KARPÍŠKOVÁ Renata GELBÍČOVÁ Tereza KALOVÁ Alžběta ŠVIRÁKOVÁ Eva BUŇKOVÁ Leona NĚMEČKOVÁ Irena

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mlékařské listy-Zpravodaj
Citace
Klíčová slova whey; whey beverages; microbiome; health microbiological safety; technological harmlessness; metagenomic analysis
Popis Tato práce se zabývá složením mikrobiomu a zdravotní mikrobiologickou bezpečností neochucených i ochucených nápojů ze sladké syrovátky. Metagenomická analýza byla zaměřena na stanovení diverzity mikrobiomu syrovátkových nápojů. Mikrobiom byl analyzován nekultivační metodou sekvenování celkové DNA extrahované ze vzorků. Tento přístup umožňuje detekci DNA širokého spektra bakterií, ale i dalších mikroorganismů, neposkytuje však informaci o životaschopných bakteriích. Metagenomická analýza je vhodným nástrojem umožňujícím také sledování změn mikrobiomu v průběhu technologického zpracování a skladování potravin a stanovení jejich optimální doby údržnosti. V této pilotní studii bylo prokázáno, že přírodní a ochucené syrovátkové nápoje ošetřené pasterací nejsou významným zdrojem bakterií čeledí Lactobacillaceae, Streptococcaceae a Enterococcaceae. Mikrobiologická kritéria pro syrovátkové nápoje nejsou stanovena, vyšetřované vzorky však splňovaly obecné legislativní limity pro mikrobiologickou bezpečnost potravin.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info