Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Přestávka v práci na jídlo a oddech nebo přiměřená doba na jídlo a oddech – aktuální výkladové přístupy ze strany soudní praxe
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2022 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Právní rozhledy |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | Repozitář MU |
Klíčová slova | Break for meal and rest; reasonable time for food and rest |
Přiložené soubory | |
Popis | V nedávné době vzbudila v okruhu odborné veřejnosti značnou pozornost soudní rozhodnutí týkající se přestávky v práci na jídlo a oddech ve vztahu k započítání do pracovní doby a vzniku práva na mzdu či plat. V souvislosti se způsobem trávení přestávky v práci vyvstává u některých profesí otázka, jakým způsobem posoudit dobu přestávky v práci z hlediska doby odpočinku, tedy jako doby, během níž k výkonu práce zaměstnance pro zaměstnavatele nedochází a která se do pracovní doby nezapočítává, nebo jako pracovní doby, tedy jako doby, během níž sice k výkonu práce zaměstnance pro zaměstnavatele nedochází, ale zaměstnanec musí být dle stanovených podmínek zaměstnavateli k dispozici připraven k výkonu práce. Česká právní úprava zde rozlišuje mezi přestávkou v práci na jídlo a oddech a přiměřenou dobou na jídlo a oddech, přičemž možnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnanci „pouze“ přiměřenou dobu na jídlo a oddech spojuje výhradně s výkonem prací, které nemohou být přerušeny. Tento příspěvek se zaměřuje na zhodnocení významu nedávných výkladových přístupů ze strany soudní praxe k posouzení způsobu trávení přestávky v práci s ohledem na její možné započítávání do pracovní doby nebo posouzení jako doby odpočinku. |