Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Role nutričního terapeuta v managementu potravinové alergie
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2024 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Základním diagnostickým i terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení konkrétních potravin nebo jejich celých skupin bez adekvátní náhrady však může mít na pacienta fatální dopad jak z hlediska nedostatečného přívodu některých živin, tak z hlediska snížené kvality života. Zdravotníkem, který může v této věci velmi výrazně pomoci jak praktickému lékaři, tak alergologovi, je nutriční terapeut. Erudice nutričního terapeuta v oblasti výživy a potravin umožňuje kvalitní a podporující edukaci pacienta jak z hlediska rizik, které s sebou jeho konkrétní eliminační dieta přináší, tak z hlediska vhodných náhrad, a to jak po stránce nutriční, tak praktické. Nutriční terapeut na základě anamnézy, antropometrického vyšetření, zhodnocení nálezů lékaře a záznamu stravy pacienta dokáže intervenci přizpůsobit tak, aby zabezpečil adekvátní výživu a předešel tak negativním důsledkům karence konkrétních živin (vápník, bílkoviny aj.) či malnutrici, která je rizikem zejména v případě kombinovaných alergií. Nutriční terapeut tak dokáže z lékaře sejmout tuto časově zatěžující oblast péče o pacienta s potravinovou alergií, díky dostatku času během konzultací se výživě a nastavení diety věnovat intenzivněji, a celkově tak zlepšit zdraví a kvalitu života pacienta. Zapojení nutričního terapeuta do multidisciplinárního týmu pečujícího o pacienty s potravinovými alergiemi pak podporují rovněž mezinárodní doporučené postupy, např. Evropské akademie alergologie a klinické imunologie. |