Informace o publikaci

Hledání české (a evropské) cukrovarnické krajiny pokrytím území českých zemí odhadovanými gravitačními poli cukrovarů

Autoři

KOLEJKA Jaromír LNĚNIČKA Libor NOVÁKOVÁ Eva

Rok publikování 2024
Druh Článek ve sborníku
Konference VENKOVSKÁ KRAJINA 2024 / RURAL LANDSCAPE 2024. Proceedings of the 19th international interdisciplinary conference.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-979-2
Klíčová slova sugar beet, cultural sugar production landscape, historical development, landscape heritage, identification
Popis Evropa a české země stály po téměř 200 let v popředí výroby řepného cukru. Zavedení pěstování cukrové řepy znamenalo zásadní změny využití půdy v říčních nivách a v jejich bezprostředním rovinatém okolí. V době cukrovarnického boomu pracovalo v českých zemích kolem 300 cukrovarů a řepa se pěstovala na více než 240 000 ha (v současnosti 7 cukrovarů a méně než 50 000 ha osevů řepy). Na několika místech ve světě třtinové cukrovarnické krajiny již požívají různý status ochrany (vč. UNESCO WHS), krajiny formované řepným cukrovarnictvím takovou pozornost lidské společností zatím postrádají. V předloženém příspěvku je nastíněn první krok procesu identifikace takových krajin v ČR kombinovaným využitím odhadovaných spádových území cukrovarů fungujících v příslušných historických obdobích s ohledem na tehdejší dominantní formy dopravy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info