Informace o publikaci

Stabilised form of thymol in rabbit diet, its absorption from gastrointestinal tract and effect on intestinal morphology

Název česky Stabilizovaná forma thymolu v králičí stravě, jeho vstřebávání z trávicího traktu a vliv na střevní morfologie
Autoři

FRANC Aleš RADOSLAVA Kristofova KARIN Zitterl-Eglseer MARIA TERESA Capucchio DOROTEA Ippolito FRANCESCO Gai FARDAD Firooznia PLACHÁ Iveta

Rok publikování 2024
Druh Článek ve sborníku
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
www http://www.slpk.sk/eldo/2024/dl/9788055227443/9788055227443.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.15414/2024.9788055227443
Klíčová slova thymol pellets, bioavailability, histomorphology, rabbit
Popis Thymol, hlavní sloučenina Thymus vulgaris L., vykazuje silné prospěšné vlastnosti související s jeho fenolická struktura. Jedním z rozhodujících aspektů jeho příznivého účinku je množství přítomné ve střevech výsledkem jeho uvolňování z potravy a následné schopnosti procházet střevní stěnou v každé části gastrointestinálního traktu. Pro zlepšení stability thymolu proti enzymatické degradaci zajistěte jeho průnik do střevní sliznici jsme do králičí stravy zakomponovali potahované samoemulgační pelety thymolu na 21 dní a poté byl na 7 dní stažen. Hladina thymolu v plazmě, stěně duodena a jejuna byla analyzováno pomocí mikroextrakce na pevné fázi a GC/MS; zatímco histomorfometrie různých byly zkoumány střevní segmenty. Na základě analýz thymolu a statistického vyhodnocení předpokládáme jeho intenzivní biotransformaci procesy s následnou absorpcí ve stěně duodena při jeho aplikaci (plazma, P=220,1±81,5 ng/ml; stěna duodena, DW=752,7±208,3 ng/g sušiny-DM, stěna jejuna JW=541,1 ng/g DM; Spearmanova korelace P vs DW, rs=0,9000, P=0,0833). Během ochranné lhůty byl thymol v P významně nižší než u DW a JW (9,1 ± 2,4 ng/ml oproti 76,9 ± 11,1 ng/g DM, 71,8 ± 10,8 ng/g DM, P<0,05) a poukázal na probíhající procesy biotransformace. Histomorfologické analýzy struktura stěny duodena a jejuna ukázala, že nebyly poškozeny biotransformací thymolu procesy. Předpokládáme, že intenzivní absorpce a biotransformace thymolu v DW a JW v našem experiment je důsledkem aplikace thymolu ve stabilizované formě, která zajišťuje jeho uvolňování v gastrointestinálním traktu s nejintenzivnější rychlostí absorpce.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info