Informace o publikaci

Ceramic technology evolution at the beginning of the Roman Period: Case study of the Mlékojedy settlement site (Central Bohemia)

Název česky Vývoj technologie výroby keramiky na počátku doby římské: Případová studie ze sídliště v Mlékojedech (střední Čechy)
Autoři

BENEŠ Zdeněk SLAVÍČEK Karel VŠIANSKÝ Dalibor

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archeologické rozhledy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://doi.org/10.35686/AR.2024.3
Doi http://dx.doi.org/10.35686/AR.2024.3
Klíčová slova Early Roman Period; Late La Tene Period; XRF; XRD; ceramic petrography
Popis Tato průzkumná archeometrická studie zkoumá keramiku spojenou s významnou migrační vlnou ze severu do české kotliny na přelomu pozdní doby laténské a doby římské. Analýza keramiky ze sídliště Mlékojedy odhaluje doklady technologické diskontinuity ve dvou klíčových chronologických přechodech. K prvnímu a významnějšímu dochází mezi pozdní dobou laténskou a mladší dobou římskou (LT D/R A). Vyznačuje se změnou způsobu formování keramiky a odklonem od používání hrnčířského kruhu. V tomto období se také prosazují nové tvary keramiky a nová škála ornamentů, které mohou naznačovat kulturní import či/a migraci obyvatelstva. Technologické změny v hrnčířské výrobě však nebyly absolutní, neboť určité procesy přetrvávaly z předcházejícího období. Druhá technologická diskontinuita byla zjištěna mezi fázemi R A a R B1 doby římské. Vyznačuje se přirozeným vývojem keramické technologie, který byl pravděpodobně urychlen společenskými změnami ovlivněnými kontaktem s římsko-provinciální kulturou. Nálezy naznačují, že na prostá většina keramiky mohla být vyrobena z místních zdrojů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info