Informace o publikaci

Komparativní analýza gastroretentivních vlastností a disolučních profilů originálních a generických tablet s prodlouženým uvolňováním metforminu

Autoři

ZEMAN Jiří VYSLOUŽIL Jakub ELBL Jan PAVLOKOVÁ Sylvie

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
www https://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2024/03/DMEV_3_24_info%20Zeman.pdf
Klíčová slova metformin; gastroretention; extended-release; gel layer; dissolution profile; generic substitution
Popis Moderní lékové formy s prodlouženým uvolňováním metformin hydrochloridu pro léčbu diabetu 2. typu by měly mít zajištěné dlouhodobé setrvání v žaludku. Metformin se řadí mezi léčiva s úzkým absorpčním oknem (duodenum a jejunum) a případná gastroretence lékové formy umožňuje vytvoření žaludečního rezervoáru, který postupně přepouští léčivo do cílové oblasti absorpce. V posledních letech se i na našem trhu objevuje množství generických k přípravků s prodlouženým uvolňováním. Cílem této studie je proto porovnat schopnosti gastroretence mezi originálním léčivým přípravkem a dvěma vybranými generickými přípravky a dále vyhodnotit vliv rozdílného pH okolního prostředí na disoluční profily vzorků, s cílem zjistit případný dopad na průběh uvolňování metforminu. Z naměřených výsledků je zřejmé, že i přes provedené bioekvivalenční zkoušky nemusí mít tyto generické přípravky stejné in vivo vlastnosti, neboť ne všechny používají u tablet podobnou technologii a některé z nich tedy nemusí mít potřebné gastroretentivní vlastnosti. Kromě toho byl u jednoho generika zaznamenán značný rozdíl v disolučním profilu při vyšších hodnotách pH, což by mohlo mít případný dopad při současném užívání antacid nebo při výskytu patologických stavů zvyšujících pH žaludku. Absence gastroretence a vysoké pH v žaludku pak mohou negativně ovlivnit terapii. Při generické záměně je tedy nutné vzít tyto skutečnosti v úvahu a dbát zvýšené opatrnosti.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info