Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
EFFECT OF SORGHUM SILAGE IN DIET OF DAIRY COWS ON EIGHTEEN-CARBON FATTY ACIDS IN MILK FAT.
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2024 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | NutriNET 2024, Proceedings of reviewed scientific papers |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://nutrinet.mendelu.cz/wcd/w-rek-nutrinet/nutrinet-2024/nutrinet-2024.pdf |
Doi | http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-994-5-0136 |
Klíčová slova | ?-linolenic acid; linoleic acid; n-3 fatty acids; n-6 fatty acids; saturated fatty acids; unsaturated fatty acids |
Popis | Cílem studie bylo zhodnotit vliv zařazení čirokové siláže do krmné dávky dojnic na C18 mastné kyseliny (MK) v mléčném tuku. Pokus byl proveden na dojnicích českého strakatého skotu ve středu laktace a byl rozdělen do dvou period. V první periodě byly krávy krmeny směsnou krmnou dávkou (TMR) založenou na kukuřičné siláži a travní senáži (kontrola), zatímco ve druhé periodě byla travní senáž částečně nahrazena čirokovou siláží (Sorghum). Profily MK byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenoionizační detekcí. Celkový obsah C18 kyselin byl v průměru 34,6 % všech MK v Sorghum a 29,4 % v kontrole. U skupiny Sorghum byl zjištěn vyšší obsah kyseliny stearové, olejové, linolové a ?-linolenové ve srovnání s kontrolou. Zařazení čirokové siláže do krmné dávky mělo pozitivní vliv na obsah polynenasycených MK a n-3 MK. |
Související projekty: |