Informace o publikaci

Salašnictví – žitá tradice, kulturní dědictví a součást historické paměti

Autoři

KUMINKOVÁ Eva DRÁPALA Daniel

Rok publikování 2024
Druh Uspořádání workshopu
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Karpatské pastevectví bylo významným zdrojem obživy a kulturním prvkem východní části České republiky od 16. století až do století dvacátého, kdy se vlivem ekonomických podmínek, modernizace a urbanizace jeho role snížila a vedla k jeho rychlému úpadku. Přestože polokočovný způsob života pastevců praktikujících transhumanci zanikl, společenství chovatelů ovcí navazuje na předchozí generace. Udržují různé aspekty pastevecké tradice jako živé dědictví a zároveň rekonstruují a prezentují archaické a zaniklé rituální praktiky, aby je uchovali jako součást historické paměti pro účely vzdělávání a budování komunity. U kulatého stolu se setkali nositelé pasteveckých tradic v Západních Karpatech s etnology a odborníky na nemateriální kulturní dědictví, aby diskutovali o roli horského pastevectví v současné společnosti a analyzovali jeho současné projevy, funkce a významy. Cílem této diskuse bylo zahájit proces inventarizace a pomoci komunitě stanovit strategii, která by podpořila tento prvek a vytvořila příznivější podmínky pro nové generace místních zemědělců. Zároveň chce akce u příležitosti prvního Mezinárodního dne nehmotného kulturního dědictví inspirovat další odborné organizace v Česku, aby vedly otevřenější dialog s komunitami nehmotného kulturního dědictví a staly se jejich facilitátory, prostředníky a průvodci, nikoli autoritativními rozhodovateli.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info