Informace o publikaci

Comparison of digestion techniques for determination of iodine in milk by vapour - generation inductively coupled plasma - optical emission spectrometry

Logo poskytovatele
Název česky Porovnání rozkladných technik pro stanovení jodu v mléce metodou VG-ICP-OES
Autoři

NIEDOBOVÁ Eva MACHÁT Jiří KANICKÝ Viktor OTRUBA Vítězslav

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference European winter conference on plasma spectrochemistry 2005
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova iodine; ICP-OES; vapour-generation; milk
Popis Kvantifikace přirozených obsahů jodu v mléce vyžaduje dostatečně citlivé metody. Mez detekce metody ICP-OES s využitím konvenčního zmlžování je nedostačující a nejvíce pak spektrální interference znemožňují stanovení jodu. Generování jodu do ICP zvyšuje citlivost metody a eliminuje spektrální interferenci fosforu. V naší práci jsme se zabývali dvěmi různými technikami rozkladu následovánými generováním jodu do plazmatu pro stanovení jodu v mléce. Alkalické spalování s dusičnanem vápenatým / hydroxidem draselným je vhodné pro přípravu vzorků pro generování jodu, nicméně uhličitany z vodného výluhu popela způsobují spektrální interferenci (CO molekulový emisní pás). Tento byl eliminován okyselením vodného výluhu spáleného vzorku a povařením se siřičitanem sodným (redukčním činidlem). S použitím této procedury byla spektrální interference kompletně odtsraněna. Nízkoteplotní spalování v kyslíkovém plazmatu bylo další studovanou metodou, kdy tato metoda nevyžaduje žádná další aditiva. Generování jodu bylo prováděno s použitím směsi kyseliny sírové a peroxidu vodíku v generátoru par se separátorem fází. Citlivost uvedeního systému byla dostačující pro stanovení přirozených obsahů jodu v mléce. Návratnost obou rozkladných technik byla ověřena metodou ICP-MS s konvenčním zmlžováním.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info