Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Název česky | Stanovení volného a celkového oxidu siřičitého ve vzorcích vína optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem a technikou generování par |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2005 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Analytical and Bioanalytical Chemistry |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Analytická chemie, separace |
Klíčová slova | sulfur dioxide; wine; vapour generation; ICP-OES |
Popis | Oxid siřičitý sepoužívá jako stabilizační prostředek ve výrobě vína při ochraně před nežádoucími biochemickými procesy. Koncentrace SO2 je omezena národními normami. Ve víně rozlišujeme dvě formy SO2 - volný a vázaný. Pro stanovení těchto forem je běžně pouužívána jodometrická titrace. V této práci je pro stanovení forem SO2 použita optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmovým zdrojem a technikou generování par. Plynný SO2 je uvolněn ze vzorku okyselením a odveden proudem Ar do ICP. Je měřena intenzita emisních čar síry ve vakuové UV oblasti spektra. Stanovení celkového obsahu SO2 je prováděno po hydrolýze vázaných forem působením NaOH. Koncentrace NaOH pro hydrolýzu a kyseliny pro generování SO2 byly optimalizovány. Metoda byla použita pro analýzu vzorků bílých a červených vín a výsledky jsou srovnány s výsledky jodometrického stanovení. |
Související projekty: |