Informace o publikaci

Chování flavonoidů na uhlíkové pastové elektrodě studované pomocí elektrochemické detekce

Autoři

HANUŠTIAK Pavel MIKELOVÁ Radka KŘÍŽKOVÁ Soňa ADAM Vojtěch HODEK Petr STIBOROVÁ Marie BEKLOVÁ Miroslava ZEMAN Ladislav TRNKOVÁ Libuše KIZEK René

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova electrochemical behaviour; flavonoids; carbon paste electrode
Popis ÚVOD Látky přijímané v potravě ovlivňují zdraví konzumenta, případně jeho fyziologický stav. V této souvislosti se hovoří o skupině potravin a výživových doplňků nazvaných nutraceutika. Jednoduchá definice hovoří, že nutraceutika jsou potraviny, které mají pozitivní fyziologické účinky na organismus. Bylo prokázáno, že mají vliv na celkový zdravotní stav člověka a mohou výrazně podporovat fyziologický výkon či snižovat riziko vzniku některých nemocí. Mezi významné látky, které lze řadit mezi nutraceutika, patří rozdílné skupiny metabolitů rostlin, jako fenolové kyseliny, lignany, fytosteroly, karotenoidy, glukosinoláty a mnoho dalších skupin, mezi které náleží i flavonoidy. Flavonoidy jsou velice rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. Jsou odvozeny od kyslíkaté heterocyklické sloučeniny flavanu, tvořeného dvěma benzenovými kruhy spojenými heterocyklickým pyranem. Běžně bývají všechny tři kruhy substituovány hydroxyskupinami nebo methoxyskupinami a jednotlivé deriváty se liší pouze stupněm substituce a oxidace.Přírodní flavonoidy se nejčastěji vyskytují ve formě O-glykosidů, obsahují tedy ve své molekule necukernou součást (aglykon) a cukernou složku. Volné aglykony se vyskytují pouze zřídka. V některých případech (při technologickém zpracování při vyšších teplotách a v kyselém prostředí) může docházet k hydrolýze glykosidů a vzrůstu koncentrace aglykonů. V naší práci jsme se zaměřili na vypracování elektroanalytického stanovení quercetinu, quercitrinu, rutinu, diosminu a chrysinu na uhlíkové pastové elektrodě a na použití této metody na stanovení flavonoidů v složité biologické matrici (jablko, moč). VÝSLEDKY A DISKUSE Pomocí square wave voltametrie jsme analyzovali quercetin, quercitrin, rutin, diosmin a chrysin a pozorovali jsme oxidační signály, které pravděpodobně souvisí s oxidací hydroxylové skupiny v poloze 5 flavonoidního skeletu. Pík 1 quercetinu se objevoval při potenciálu 0,15 V a signály rutinu a quercitrinu při potenciálu 0,25 V. Potenciálový posun o 100 mV může být zapříčiněn přítomností sacharidové skupiny na flavonovém skeletu quercetinu. U chrysinu a diosminu byl elektrochemický signál výrazně potlačen. Předpokládáme, že to zapříčiňuje odlišná chemická struktura flavonoidu. U diosminu je vliv navázaného sacharidu nejpatrnější, jeho analytický signál byl nejnižší ze všech studovanýc flavonoidů. ZÁVĚR Elektrochemická detekce jako možnost stanovení flavonoidů je málo diskutovanou oblastí. Ovšem elektrochemické metody mají velkou výhodu v miniaturizaci a umožňují detekci látek in vivo bez usmrcení organismu. Byl proveden výzkum elektrochemického stanovení vybraných flavonoidů a metoda byla optimalizována. V současné době probíhají pokusy na stanovení flavonoidů v přítomnosti biologické matrice
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info