Informace o publikaci

The Hollabrunn-Mistelbach Formation (Upper Miocene, Pannonian) in the Alpine-Carpathian Foredeep and the Vienna Basin in the Lower Austria - An example of a Coarse-grained Fluvial System

Název česky Sedimenty souvrství Hollabrunn-Mistelbach (sv.miocén, panon) v rámci alpsko-karpatské předhlubně a vídeňské pánve v Dolním Rakousku - příklad hrubozrnného fluviálního systému.
Autoři

NEHYBA Slavomír ROETZEL Reinhard

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Jahrbuch der Geologischen Bundesanstalt
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova Lower Austria- Upper Miocene- gravel-bed river- braid-delta-facies-architectural elements
Popis V rámci alpsko-karpatské předhlubně a vídeňské pánve na území rakouska byla studovány sedimenty souvrství Hollabrun-Mistelbach (svrchní miocén) na 65 odkryvech mezi městy Krems a Zistersdorf. Byla rozpoznána dvě geneticky spojená depoziční prostředí. na většině lokalit byly zjištěny sedimenty "hrubozrnné/štěrkové řeky". Směrem k východu přechází tento depoziční systém do prostředí "hrubozrnné/divočící delty". Architekturní sedimenty velké škály rozeznané v rámci hrubozrnné řeky jsou štěrkové výplně koryt, písčité výplně koryt a mimokorytové sedimenty. Studované sedimenty "divočící delty" představují její proximální část. Tyto lze rozdělit na sedimenty distribučních koryt, úsťové valy, štěrkové pláže, sedimenty břežního pásma a sedimenty usazané mezi distribučními koryty.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info