Informace o publikaci

Vliv polyfenolických extraktů z vinných matolin na aktivitu CYP 1A2 u potkanů s hypercholesterolemickou dietou

Logo poskytovatele
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstrakt, 12. Mezioborová Česko-slovenská toxikologická konference
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova CYP 1A2; polyphenols; grape byproducts
Popis Enzymatický systém cytochromu P 450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační systémy. Podílí se na metabolismu řady exogenních i endogenních látek a jeho aktivita se může měnit vlivem různých faktorů (pohlaví, věk, patofyziologický stav aj.). Opomíjeným, ale podstatným faktorem je strava, která může obsahovat mnoho látek schopných vyvolávat indukci nebo inhibici CYP450 a tímto mechanismem ovlivňovat biotransformaci mnoha potenciálně toxických látek včetně léčiv. Takové účinky vyykazují např. polyfenolické látky obsažené v dietě. Cílem práce bylo stanovit vliv hypercholesterolemické diety a extraktů s vysokým obsahem polyfenolických látek získaných z odpadního materiálu při výrobě révového vína (matolin) na metabolickou aktivitu 1A2 izoformy CYP450 na modelu izolovaných perfundovaných jater u potkana. Jako selektivní marker pro stanovení aktivity CYP450 1A2 jsme použili fenacetin a jeho metabolit paracetamol. Po 40 denní perorální aplikaci dvou typů extraktů společně s hypercholesterolemickou dietou jsme zjistili u obou extraktů statisticky významné zvýšení koncentrace paracetamolu i fenacetinu. Samotná hypercholesterolemická dieta neměla na aktivitu CYP450 žádný vliv. Diskutován. bude důvod zvýšení koncentrací markeru i metabolitu
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info